Czarna herbatka jest bodajże w Polsce w najwyższym stopniu kultowa. Niemniej jednak mało kto chyba zastanawia się jak powstaje taka czarna herbata. A czarna herbatka ma dużo wspólnego z herbatą zieloną. Powstaje ona w wyniku fermentacji oczywiście herbaty zielonej. Sporo legend głosi, iż czarna herbata powstała gruntownie nieplanowanie w wyniku zanadto długiej fermentacji herbaty zielonej. I tym samym wypadek sprawił, że powstała pewnie w najwyższym stopniu dziś znana herbata czarna. Towarzyszy ona ludziom nieomalże w każdym zakątku świata. Niemniej jednak czarna herbata występuje też w rozmaitych gatunkach. Herbata zatem herbacie nierówna. A można się jakkolwiek o tym przekonać pozyskując choćby herbatę w supermarkecie. Tania herbata z torebki tak oznaczana ekspresowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czarną herbatą liściastą typu sklep z herbatą. W następstwie tego kiedy zdobywamy herbatę należałoby uczynić jej jakość oraz unikać właściwie najtańszych herbat z niskim półek sklepowych. Drugą znaczącą kwestią jest sposób parzenia herbaty. Nawet jeśli zakupimy porządnej jakości i dobrą gatunkowo herbatę jesteśmy w stanie zepsuć jej smak nieodpowiednim parzeniem. Herbaty powinno być też adekwatnie sporo, tak by napar był słusznie mocny, nie za słaby. Herbatę musimy także zaparzać w trafnej temperaturze. Woda ma obowiązek być wrząca, w tak zwanym stadium wody białej, kiedy woda jest lekko niedogotowana, nie może być gotowana zanadto długo.
źródło: http://belgian-beer.com.pl, http://belgianbeer.com.pl, fopa.org.pl, http://www.bytom.edu.pl

Pozostałe artykuły:

Comments are closed.